Start sanering gasfabriek aan de Jan-Pieter Minckelersstraat in Leuven

19 okt

In september is de OVAM gestart met de ambtshalve bodemsaneringswerken aan de Jan-Pieter Minckelersstraat in Leuven. Jan-Pieter Minckelers ontdekte eind 18de eeuw aan de universiteit van Leuven dat door steenkool te verhitten, zonder de aanwezigheid van zuurstof, een gas ontsnapte dat brandbaar was en geschikt was als lichtbron. De vraag naar gasfabrieken steeg enorm vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.

Vandaag kampen we nog altijd met de gevolgen van dit industriële verleden. Tijdens de productie van het gas kwamen immers schadelijke afvalstoffen, zoals teer en cyanide, vrij.

De bodemverontreiniging in Leuven zal gesaneerd worden door een ontgraving. De OVAM voert ruim 15.000 ton verontreinigde grond af voor verwerking. Bij de ontgraving en het transport nemen we de nodige veiligheidsmaatregelen, zodat er geen risico is voor de omwonenden en de arbeiders.

Uiterlijk eind 2015 ronden we de ontgravingsfase af. Een monitoring zal aangeven of we nadien moeten starten met een actieve grondwatersanering. Eens alle aanwezige risico’s zijn weggenomen is de onderbenutte site klaar voor een nieuwe toekomst met een duurzame herontwikkeling.

In oktober ontdekt u op de tentoonstelling “Vaartkomweerspiegeld’2015” (op de Noordoever van de Vaartkom) de herontwikkelingsplannen van deze site.