Opnieuw grondvervuiling ontdekt in Gasstraat

26 jun

Duffel - De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) krijgt de vervuilde grond in de Gasstraat maar niet gesaneerd. Vrijdag begint er een nieuw onderzoek. Het derde al!

Het Brusselse bedrijf Le Gaz Riche bouwde in 1907 een gasfabriek in wat nu de Gasstraat heet. Er werd tot in 1934 gas geproduceerd, vooral voor de openbare verlichting. De gasproductie vervuilde de grond met minerale olie.

OVAM begon de vervuilde grond in maart 2014 te saneren. Die sanering op enkele privépercelen leek voldoende, maar bij latere controles stelde OVAM vast dat de gronden opnieuw vervuild waren. OVAM heeft daarom van december 2014 tot april van dit jaar een tweede saneringsronde uitgevoerd.

“Begin deze maand hebben we dan opnieuw waarden boven de bodemsaneringsnorm opgetekend. Dat betekent dat we ter hoogte van de huisnummers 2 en 4 een nieuw onderzoek moeten starten. Dat gebeurt door het plaatsen van bijkomende peilbuizen en het nemen van stalen. Zo hopen we de nieuwe verontreinigingskern te kunnen opsporen. Na het bouwverlof kunnen we aan de hand van de resultaten beslissen welke stappen nodig zijn.” zegt Jan verheyen van OVAM.

Bron Gazet van Antwerpen - door Chris Van Rompaey