Honderd jobs in eerste Bredens bedrijventerrein

18 dec

Op de site in Bredene waarvan sprake in onderstaand artikel uit Het Nieuwsblad, werden de saneringswerkzaamheden ontworpen en begeleid door de bodemsaneringsdeskundige Saneco.

Naast het Bredene Shopping Center is gisteren het eerste bedrijventerrein van de gemeente voorgesteld. Er is plaats voor 27 bedrijven die samen honderd jobs moeten creëren. ‘Het was hoog tijd dat Bredene een eigen bedrijventerrein had’, zegt schepen Eddy Gryson.

Het bedrijvenpark Spuikom ligt op de oude site van de bekende bedrijven Bollenberg en Otra. ‘De site kon pas ontwikkeld worden na de realisatie van het aanpalende Bredene Shopping omdat een vluchtroute voor de brandweer zich via dit winkelcentrum bevindt’, zegt waarnemend burgemeester Jacques Deroo (SP.A).

De Global Estate Group, die overal in Vlaanderen dergelijke parken ontwikkelt, werd in 2011 eigenaar en saneerde de site. ‘Langs een centrale straat bevinden zich 27 panden tussen de 150 en 360 vierkante meter. De verwachting is dat tegen eind 2014 alle panden verkocht zijn aan kmo’s’, zegt Kathleen Dewulf van de Global Estate Group.

Al 10 van 27 panden verkocht

Tien van de 27 panden zijn nu al verkocht, zes daarvan zijn al in gebruik door een dakwerker, aannemer en elektriciteitsbedrijf. Detailhandel kan er niet komen, toonzalen voor die kmo's wel. ‘In onze gemeente was er echt nood aan zo'n zone. Veel bedrijfjes zijn klein gestart, maar zijn in een woonwijk al gauw zonevreemd of wijken uit naar buurgemeenten’, zegt schepen van Lokale Economie Eddy Gryson (SP.A).

Er zijn geen voorwaarden voor minimale tewerkstelling opgelegd, maar toch is de verwachting dat op de site honderd mensen zullen werken.

De ploeg van JV Elektro nam als eerste een pand in gebruik. ‘Ons elektriciteitsbedrijf bestaat twintig jaar. We zijn klein gestart en verhuisden nadien naar de vismijn. De voorbije vijf jaar huurden we een loods op de zone Plassendale’, zegt zaakvoerder Johan Verbiest.

‘De aankoop van een eigen pand is een logische stap, maar wel de belangrijkste die we ooit namen’, zegt zijn broer Peter. ‘Op lange termijn zal dat renderen. Onze zes werknemers komen uit Bredene en Oostende en voor hen betekent de verhuizing dat ze zeker werk hebben in eigen streek.’

De naamgeving Spuikom is wat vreemd omdat de gelijknamige waterplas zich aan de andere zijde van Bredene-Sas bevindt.