Oost-Vlaamse bedrijf saneert oude Belgacom-site in Oostende

06 maa

26/02/2015 om 16:23 door blg | Bron: BELGA

Het Oost-Vlaamse bedrijf Euremtech start donderdag met de sanering van een oude Belgacom-site in Oostende waar er sprake is van zogenaamde creosootvervuiling.

Dat is een steenkoolteerdistillaat dat vroeger gebruikt werd om hout te beschermen tegen wormen en houtrot, maar enorm vervuilend is voor de omgeving. De techniek die toegepast wordt bij de sanering, is volledig nieuw in Europa.

Op het terrein wreef de voormalige RTT tot 1984 telefoonpalen en dwarsliggers in met creosootolie. Het saneren van de creosootsite is enorm moeilijk, ook al omdat er op de site een gebouw van grote industrieel-archeologische waarde staat, en kan niet met gebruikelijke technieken uitgevoerd worden.

Daarom wordt voor het eerst in Europa beroep gedaan op een techniek die komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, met name de Electro-Thermal Dynamic Stripping Proces. Met deze methode wordt de bodem opgewarmd met elektrische weerstanden, wat de extractie van de verontreiniging bevordert. Tegelijkertijd wordt opgewarmd water geïnjecteerd in de bodem. Daarna wordt het water verdampt, opgepompt en gezuiverd, dat dan opnieuw gebruikt wordt in de sanering.

In drie maanden tijd verwarmen de elektroden de bodem tot 100 graden en kookt men de creosoot dus uit. Op zes maanden tijd moet 30 ton vergif uit een bodemmassa van ruim 20.000 kubiek meter verwijderd zijn.

Vlaams Minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V), die het project via OVAM ondersteunt, benadrukte donderdag dat Vlaanderen een koploper is inzake bodemverontreiniging. ‘Vlaanderen speelt een leidende rol in Europa op het gebied van bodemsanering. Door het ontwikkelen en toepassen van nieuwe saneringstechnieken, zoals op de site in Oostende, kunnen wij deze prominente plaats behouden’, meent minister Schauvliege.

Bron : Het Nieuwsblad