Nieuwe ‘Handleiding Overdrachten’ voor vastgoedsector

27 jan

Een van de doelen van het Bodemdecreet is het beschermen van kopers van onroerend goed. Niemand wil onwetend met een verontreinigde grond worden opgezadeld. Om dat te vermijden moeten verkopers aan enkele verplichtingen voldoen voor ze een grond mogen verkopen of ‘overdragen’. De belangrijkste instrumenten zijn het bodemattest en de onderzoeksplicht. Een bodemattest is nodig voor de overdracht van elke grond. Heeft op een grond een risicovolle activiteit plaatsgevonden en is het dus een ‘risicogrond’, dan is eerst een oriënterend bodemonderzoek nodig. Als de grond verontreinigd blijkt, moet de verkoper verdere stappen ondernemen.

Instrumenten voor makelaars en notarissen

Notarissen en makelaars zijn een cruciale schakel tussen de overheid en (ver)kopers van gronden. Daarom is de vastgoedsector is een belangrijke partner van de OVAM. Om het werk van makelaars en notarissen te vergemakkelijken, ontwikkelde de OVAM tal van nuttige webtoepassingen:


In de nieuwe, herwerkte ‘Handleiding Overdrachten’ vindt u alle informatie over deze webtoepassingen en over de overdrachtsprocedure volgens het Bodemdecreet. De OVAM stelt de Handleiding al langer ter beschikking, maar de huidige versie is aangepast aan het gewijzigde Bodemdecreet. Zo brengt u elke overdracht probleemloos tot een goed einde.