10 miljoen voor opruiming ondergronds oliemeer Waver

11 maa

Net over de taalgrens in Waver is bijna 50 jaar lang kerosine gelekt uit een pijpleiding van de NAVO, die de bevoorrading van de West-Europese militaire basissen moest verzekeren tijdens de Koude Oorlog. Defensieminister Pieter De Crem moet nu 10 miljoen euro ophoesten om te voorkomen dat de olie in het drinkwater sijpelt. Dat bericht de krant Het Laatste Nieuws.

Vlak bij de steenweg tussen Overijse en Waver zijn arbeiders op een aanzienlijke hoeveelheid olie gestoten bij de aanleg van een nieuwe ambachtelijke zone in de Chaussée des Collines, op nog geen kilometer van het Vlaams-Brabantse Ottenburg, een deelgemeente van Huldenberg. Op een diepte van 42 meter strekt zich een ondergronds oliemeer uit over een lengte van 30 meter met uitlopers over een oppervlakte van in totaal 2 hectare.

Drinkwater niet aangetast
"De kerosine heeft de bovenste waterlagen op een diepte van 42 meter bereikt", aldus de Waverse burgemeester Charles Michel (MR). "Al is de drinkwaterlaag gelukkig niet aangetast."

Sanering
Na jarenlang juridisch getouwtrek tussen de NAVO, het leger, de Belgische regering en het Waals Gewest, heeft de federale regering afgelopen vrijdag het licht op groen gezet voor de sanering van de ondergrond in Waver. Volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) hangt er een prijskaartje van 10,2 miljoen euro aan vast en dreigen de werken 6 jaar in beslag te nemen.

Copyright Belga