Overdracht van risicogronden: zo doet u het correct!

18 dec

De vastgoedsector is een belangrijke partner van de OVAM. Notarissen en makelaars zijn immers een cruciale schakel tussen (ver)kopers van een grond en de overheid. Dat bleek ook op 23 november tijdens het dertiende vastgoedcongres van het CIB Vlaanderen, de beroepsvereniging van vastgoedprofessionals.

De workshop ‘Overdracht van risicogronden: zo doet u het correct’ kon op veel deelnemers rekenen. Daarbij gaf de OVAM samen met Sertius Leuven uitleg over de verplichtingen bij de overdracht van risicogronden. De OVAM besprak de verschillen tussen de overdracht van een grond met woning en een grond waarop een mede-eigendom is gevestigd. Wat moet een verkoper doen als hij een grote stookolietank op zijn grond aantreft? Moet de overdrager het oriënterende bodemonderzoek en de vervolgstappen altijd uitvoeren, of kan hij de vereniging van mede-eigenaars aanspreken?

Brochure
De OVAM ontwikkelde vele nuttige webtoepassingen voor de vastgoedsector, die passen in het Bodemdecreet:
- online bodemattestaanvraag: www.ovam.be/bodemattest
- opzoeken bodemonderzoeken via geoloket: www.ovam.be/locatiekaart
- inzage en opvragen van digitale bodemdossiers: www.ovam.be/inzage
- handleiding en hulp bij overdrachten: www.ovam.be/overdrachten
- risico-inrichtingentool (RIT): www.ovam.be/rit

Die instrumenten zijn handig samengevat in de brochure Instrumenten voor de vastgoedsector - Het Bodemdecreet in de praktijk. Die kunt u downloaden via www.ovam.be/overdracht).

Opmerkingen of vragen over vastgoedinstrumenten? Geef uw mening via vastgoed@ovam.be.

Bron : OVAM-nieuwsbrief 14/12/2012