Saneco BVBA
Contacteer ons

Bodemverontreiniging ten gevolge van de hevige regen in 2006.

12 jun

Zaakvoerder José L. van bedrijf Barts Potato Company moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor milieuverontreiniging.

Het gaat over feiten van 2006. Toen was het even zeer warm en onmiddellijk daarna regende het heel hard. Om hun oogst te redden, brachten de landbouwers massaal hun aardappelen naar het bedrijf. De aardappelen werden buiten gestapeld. Door de hevige regenval ontstond verontreiniging. José L.: ‘De aardappelen werden gespoeld en doordat het bleef regenen, liep het waswater in de vaart omdat onze bufferputten vol zaten. Normaal wassen wij hier geen aardappelen en als wij dat doen, gebeurt dat in een gesloten circuit.'

Het duurde drie jaar voor de zaak een eerste keer werd behandeld en er werden deskundigen aangesteld die op hun verslag lieten wachten. De verdediging pleitte de vrijspraak door overmacht of hoogstens een eenvoudige schuldverklaring. ‘Het bedrijf deed en doet belangrijke inspanningen op milieuvlak en had nooit problemen.' De rechter oordeelde de feiten bewezen en firma en zaakvoerder kregen een boete van 2.750euro waarvan 1.100euro effectief.

bron: nieuwsblad Vleteren, 12 juni 2012

 


Up