Antwerpse haven gaat oude Fort Filips-gebied saneren na zware olievervuiling

24 nov

De Antwerpse haven gaat het gebied rond het oude Fort Sint-Filips aan de Scheldelaan saneren. Daar is tussen de jaren 50 en 70 blijkbaar miljoenen liter olie geloosd en verbrand. De grond is er erg vervuild. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.
Uit een rapport van een bodemonderzoek van twee jaar geleden blijkt hoe zwaar de grond aan de Scheldelaan vervuild is. "Een onmiddellijke of reële actuele bedreiging voor de veiligheid of het welzijn van de mens", staat te lezen in een analyse van experts uit 2014. "De verontreiniging wordt ingedeeld in urgentieklasse 1." Dat is het hoogste alarmpeil voor bodemverontreiniging.
De Antwerpse industrie, en dan vooral de scheepsherstellers, lieten van 1959 tot 1970 minstens 48 miljoen liter olieafval in het bijna verwaarloosde fort dumpen. Dat leverde enorme normoverschrijdingen op. Bijna 50 jaar later blijken de pcb's van Fort Filip, dezelfde als van de dioxinecrisis, de bodemsanering "maximaal 120 keer" te overschrijden en vinylchlorides tot zelfs 17.400 keer.

Havenbedrijf en Vlaamse regering betalen vervuiling

Het huidige Antwerpse havenbestuur heeft weet van de vervuiling en nam enkele jaren geleden al initiatieven om de sanering te starten.
"Het was ons bekend en we hebben ook al vorig jaar, of misschien zelfs het jaar ervoor, in onze boekhouding voorzieningen aangelegd voor de bodemsanering. Er zijn verdere beschrijvende onderzoeken gevoerd en er zal nu een expert worden aangeduid die moet zeggen hoe de bodemonderzoeken en  saneringswerkzaamheden moeten verlopen", zegt havenbaas Eddy Bruyninckx.
Wie verantwoordelijk is voor de vervuiling, is wellicht niet meer te achterhalen, daarom zullen het havenbedrijf en de Vlaamse regering voorlopig de vervuiling betalen. Ze hebben daarvoor 22 miljoen euro opzijgelegd.

Bron : deredactie.be