Nog geen sanering van vervuilde terreinen van Asco

14 okt

Er komt op korte termijn nog geen sanering van de vervuilde terreinen van Asco Industries. De leverancier van vliegtuigonderdelen in Zaventem is verwikkeld in een juridische procedureslag waar geen einde lijkt aan te komen.
De inwoners van drie straten in Zaventem ontvingen twee jaar geleden een schrijven van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam). Daarin werd gewaarschuwd voor een historische vervuiling van het grondwater.
De oorzaak is een bodemvervuiling bij Asco die dateert van 1995. Door een lek in de riolering is toen een giftig oplosmiddel in de bodem terechtgekomen. De vervuiling heeft zich in de daaropvolgende jaren vastgezet op een grondlaag op een diepte van 25 meter.
Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Maar de overheid besliste om de grond toch te saneren, om te voorkomen dat de vervuiling zich nog verder zou verspreiden. Asco bleef niet bij de pakken zitten en voerde zelf een bodemonderzoek uit.
Dat bodemonderzoek werd juridisch aangevochten door een nabijgelegen bedrijf. Ovam vroeg op haar beurt bijkomend onderzoek. Daartegen gaat Asco nu in beroep. Met als gevolg dat de sanering voor onbepaalde tijd uitgesteld wordt.
De vliegtuigproducent werd in december 2015 uitgeroepen tot winnaar van de Trends Business Tour in Vlaams-Brabant. Het belangrijkste product zijn bewegende onderdelen voor vleugels, die dienst doen tijdens het landen en opstijgen van vliegtuigen.

Bron : www.madeinvlaamsbrabant.be