OVAM bouwt duurzaam verjaardagsfeest op bodemsaneringswerf

06 okt

SCHOTEN - De bodem van de destijds bekende fietsvelgenfabriek Alesa is tot een diepte van 40 m verontreinigd. Toch en zelfs net daarom nodigt de OVAM iedereen uit om zondag langs te komen. Je kan zien hoe zo’n bodemsanering wordt aangepakt en kennismaken met de vele troeven van de circulaire economie, allemaal volledig veilig.
 
Alesa, gevestigd langs het Albertkanaal op de grens van Schoten en Deurne, ging al in 2002 over de kop. “Het terrein was zo vervuild met gechloreerde solventen, als gevolg van de ontvetting in baden, schoonmaak en opslag van trichlooretheen, dat geen enkel ander bedrijf de nochtans gunstig gelegen site wilde kopen, uit schrik voor de hoge kosten van de bodemsanering”, vertelt Sofie De Keyser, woordvoerder van de OVAM. De bodemverontreiniging werd in kaart gebracht in een Beschrijvend Bodemonderzoek.

“Wij konden het terrein in 2015 aankopen voor een symbolisch bedrag. Maar om verspreiding van de verontreiniging te voorkomen, zijn we hier al sinds 2010 bezig met een grondwatersanering na een bodemonderzoek. Er werd tot op heden al 470 miljoen liter verontreinigd grondwater opgepompt en gezuiverd. Dat zijn 188 olympische zwembaden. Daaruit werden 2.424 kg gechloreerde solventen gehaald.” 
Intussen zijn ook alle oude gebouwen gesloopt, maar de klus is nog lang niet geklaard op Alesa. Volgende maand start de sanering van de bodem. De kernverontreiniging wordt ontgraven tot 7 meter diepte, goed voor 4500 m³ af te voeren grond. Wellicht wordt het terrein in april 2017 vrijgegeven voor nieuwe gebruikers.

De OVAM, die 3 miljoen euro investeert in deze operatie, gebruikt de immense saneringswerf zondag als feestterrein om haar 35ste verjaardag te vieren. Openbedrijvendag met OVAM, site Alesa, Belcrownlaan in Schoten (ter hoogte van autokeuring in Deurne).

Bron GVA