OVAM zet haar schouders onder de werf BUDA+

26 okt

BUDA is een industriezone van ongeveer 200 hectare, verspreid over drie gemeenten: Vilvoorde, Brussel en Machelen. Het noordelijke deel ligt onder het viaduct van Vilvoorde. Het gebied heeft een rijk industrieel verleden, maar juist daardoor lopen er verschillende bodemsaneringsdossiers en liggen er diverse brownfields – u kunt ze in detail bekijken via het OVAM-geoloket.

Hotspot

De laatste jaren is BUDA toe aan een herwaardering. Om de vele initiatieven in de spotlights te zetten, werd de bedrijvenzone geselecteerd als een van de tien hotspots in Vlaanderen die je kon bezoeken op Open Bedrijvendag 2018. Op die manier wilden de organisatoren — Voka en haar partners, de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Machelen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij — tonen waar BUDA+ voor staat. Je kon fietsen door het gebied, en de stad Vilvoorde organiseerde een boeiende wandeling. En omdat herontwikkeling hier vaak samengaat met sanering, was er ook veel aandacht voor bodemproblemen en -oplossingen.
De bedrijvenzone BUDA maakt deel uit van T.OP Noordrand, voluit: territoriaal ontwikkelingsprogramma Noordrand. Dat is een overlegorgaan dat eind 2016 van start ging. De OVAM is een van de partners, naast het Departement Omgeving, Perspective.Brussels en de provincie Vlaams-Brabant. Samen met de belanghebbenden gaan we op zoek naar oplossingen voor de ruimtelijke uitdagingen in de regio. In een gezamenlijk actieprogramma hebben we vijf werven geïdentificeerd, waarvan BUDA+ er één is.

Gemeenschappelijke doelen

Inmiddels hebben al verschillende partners zich geëngageerd. Zij hebben een kaderovereenkomst tot samenwerking ondertekend, en overleggen in de kernwerkgroep hoe ze gemeenschappelijke doelstellingen kunnen verwezenlijken. Via deelovereenkomsten kunnen in de toekomst ook bijkomende partners en projecten in het project worden opgenomen.
Ook de OVAM zet haar schouders onder de werf BUDA+ en concentreert zich vooral op een geïntegreerde aanpak van brown- en blackfields. Daarnaast staat OVAM achter de gebiedsgerichte aanpak, die circulaire economie en optimaal landgebruik inzet als hefbomen voor vernieuwing.
In het gebied lopen verschillende initiatieven. Meer info vindt u hier. Er is ook geregeld een BUDA+-nieuwsbrief, die u kunt vinden op de website van de provincie Vlaams-Brabant. De volgende nieuwsbrief wordt verwacht in december.