Protocol curatoren geeft bedrijfsterreinen nieuwe toekomst

21 apr

Curatoren houden bij de afhandeling van faillissementen rekening met verschillende regels en wetten. Ook met het Bodemdecreet. In het verleden gaf dat vaak problemen. Daarom ondertekende de OVAM met de Orde van Vlaamse Balies (OVB) het ‘protocol curatoren’. Hierdoor kan de OVAM een verkennend bodemonderzoek financieren en de vervuiling inschatten. Als de curator geen koper vindt, kan de OVAM het terrein kopen voor een symbolische euro en zelf de bodemonderzoeken en -werken uitvoeren.

De OVAM kocht al 13 terreinen en bracht zo  geblokkeerde saneringsdossiers in een stroomversnelling: in Dendermonde, Gavere, Hemiksem, Herk-de-Stad, Izegem, Liedekerke, Mechelen, Mol, Oostende, Ronse, Schoten, Wijnegem en Halle. De terreinen in Liedekerke en Izegem zijn al gesaneerd. Er wordt nu gezocht naar de beste manier om ze te verkopen. De andere sites zitten nog in een fase van bodemonderzoek of -sanering.

Zes jaar na de goedkeuring van het ‘protocol curatoren’ zorgden de OVAM en de OVB op 18 maart voor een update. Dit zijn de belangrijkste toevoegingen.
  • De OVAM kan nu behalve oriënterende bodemonderzoeken (OBO) ook beschrijvende bodemonderzoeken en -saneringsconcepten pre-financieren. De curator neemt dan de kosten van de OVAM op als schuld van het faillissement.
  • De OVAM kan nu voor een symbolische euro ook terreinen kopen waar een afvalverwijdering nodig is. Voordien ging het alleen om terreinen met bodemvervuiling. Zo kunnen nog meer terreinen een nieuwe maatschappelijke functie krijgen. Het eerste voorbeeld daarvan is de afvalverwijdering bij Itex in Ronse.
  • De afspraken voor de aankoop van vervuilde terreinen werden verfijnd.