Saneringen verlaten kazernes uitgesteld wegens te duur

14 nov

Bron : Nieuwsblad - 09/11/2016 om 06:13 door Koen Theuns en Dieter De Milde
 
BRUGGE / DAMME - De verlaten kazernes in Sijsele en Zeebrugge zullen nog even leegstaan. Defensie heeft de sanering van beide sites nog maar eens uitgesteld, tot 2018. “Zo schuift men ook de herontwikkeling ervan op de lange baan”, zegt Franky Demon (CD&V).

Aan de sanering van de site in Sijsele hangt een kostenplaatje van 3 miljoen euro

Franky Demon

Het is al van eind 2010 geleden dat de militairen de poort van de site van het 51ste Bataljon Logistiek achter zich hebben dichtgetrokken. Zes jaar later staat Defensie nog altijd niet op het punt om de kazerne in Sijsele te verkopen. Het probleem? De vervuilde grond, die eerst gesaneerd moet worden. Eenzelfde verhaal is de kazerne Knaepen in Zeebrugge, die ook al een hele tijd leegstaat.

Maar hoewel Damme en Brugge de respectieve sites willen aankopen en herontwikkelen, maakt de overheid geen aanstalten om de schoonmaak uit te voeren en tot verkoop over te gaan. Terwijl de sanering van de kazerne van Sijsele eerst in 2016 zou plaatsvinden en later werd uitgesteld tot 2017, wordt nu 2018 vooropgesteld om de werken aan te vatten. Dat antwoordde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op vraag van Franky Demon (CD&V), federaal volksvertegenwoordiger en schepen van Brugge.
“Het probleem is dat een proefproject met een aangepaste saneringstechniek niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Nu moet men toch kiezen voor de gewone, veel duurdere techniek. Aan de sanering van de site in Sijsele hangt daardoor een kostenplaatje van 3 miljoen euro”, zegt Demon. Hoeveel de sanering van Knaepen moet kosten, is nog niet duidelijk. Daar werd in de vijver onder meer benzeen aangetroffen.

Handel, wonen en recreatie

Demon betreurt dat de sanering van de sites, en daarmee ook de herontwikkeling ervan, op de lange baan wordt geschoven. Zo heeft Damme plannen om de site aan te kopen en te herontwikkelen voor onder meer bedrijven, wonen, sport en recreatie.
Brugge is dan weer van plan om de site Knaepen om te vormen tot park. Dit vormt een onderdeel van het compromis met beheerder van het hoogspanningsnet Elia, in het kader van het Stevin-project, waarbij de stad de nodige gelden kreeg om de gronden aan te werven. “Het steeds uitstellen houdt de ontwikkeling tegen en dat terwijl de grond in deze regio al zo schaars is. Een oplossing zou zijn om niet te wachten tot de sanering om over te gaan tot de verkoop. Men kan de aankoopprijs verminderen met de saneringskosten”, besluit Demon.

Ook burgemeester van Damme Joachim Coens (CD&V) ziet zo'n werkwijze wel zitten. “We zijn eventueel bereid om de sanering over te nemen zodra het uitvoeringsplan klaar is. Zo kunnen we de site verwerven, ontwikkelen én saneren tegelijkertijd.”
Op het kabinet van minister Vandeput was niemand bereikbaar voor commentaar.