Vlaamse bodemexpertise lokt internationaal congres naar Antwerpen

25 apr

Van 20 tot 24 mei 2019 ontvangen de stad Antwerpen, het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO), de OVAM en de Vlaamse bodemsaneringssector ruim 500 bodemexperts uit de hele wereld tijdens AquaConSoil.
Dat het toonaangevende congres dit jaar in Vlaanderen neerstrijkt, is geen toeval. Met ons ambitieuzse bodemsaneringsbeleid hebben we een koppositie verworven in de aanpak van bodemverontreiniging. Parallel met het beleid ontwikkelde zich in Vlaanderen bovendien een sterke private bodemsector die qua expertise zijn gelijke niet kent. Twee ijzersterke troeven die ertoe geleid hebben dat we AquaConSoil naar Antwerpen hebben kunnen halen.

Expertise bij overheid en private sector

Een gezonde bodem is een noodzakelijke voorwaarde om functies zoals wonen, werken en ontspannen te garanderen. Bodembescherming en -sanering zijn ook noodzakelijke randvoorwaarden om een circulaire economie mogelijk te maken. Kijk maar naar de Blue Gate-site in Antwerpen, waar bodemsanering de weg vrij maakt voor een ecologisch bedrijventerrein.
De Vlaamse bodemsaneringssector is sterk ontwikkeld, zowel wat betreft de bodemdeskundigen, de saneringsaannemers en de milieu-juristenadvocaten als de milieulaboratoria en de leveranciers van specifieke producten en apparatuur. De sector heeft een unieke expertise opgebouwd die in het buitenland erg gewaardeerd wordt. De OVAM mag regelmatig haar bodembeleid toelichten aan buitenlandse delegaties. En de sector wordt betrokken bij de ondersteuning en uitvoering van complexe bodemsaneringen in Europa, het Midden-Oosten, Canada, China … Vaak gaat het om toonaangevende prestigeprojecten, zoals de sanering van de Olympische site in Londen.

Geheime ingrediënt: samenwerking

De private bodemsaneringssector, de overheid (de OVAM), de academische wereld en onderzoeks- en kennisinstellingen (zoals het Vlaams Kenniscentrum Water) hebben een lange geschiedenis van samenwerking: ze zijn samen verantwoordelijk voor het organiseren van feedback rond wetgeving, het opzetten van kwaliteitsstandaarden binnen de sector, het uitwerken van codes van goede praktijk, het ontwikkelen van saneringsoplossingen voor specifieke milieuproblemen ... De samenwerking heeft ook geleid tot initiatieven om Vlaanderen te tonen aan een internationaal publiek. Zo werd het congres AquaConSoil in 2003 een eerste keer georganiseerd door Vlaanderen, en dezelfde spelers bundelen vandaag de krachten voor AquaConSoil 2019.

De uitgelezen locatie

De stad Antwerpen heeft van meet af aan de ambities van het Vlaams Kenniscentrum Water, de OVAM en de bodemsaneringssector ondersteund. Antwerpen heeft dan ook alle troeven in handen om internationale milieucongressen te ontvangen, van congresfaciliteiten tot praktijkvoorbeelden. Dat de stad van 24 tot 27 februari 2019 ook al de laatste editie van het World Resources Forum ontving, bewijst dat des te meer.

Praktisch

AquaConSoil vindt plaats van 20 tot 24 mei 2019 in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp. Op het programma staan naast plenaire sessies een heleboel workshops over duurzaam beheer en gebruik van bodem, waterbodems en water resources. AquaConSoil is het grootste Europese congres over toegepaste bodemwetenschappen en bodemsaneringstechnieken.

www.aquaconsoil.org